si cantik n si ensem saya ^-^

boleh like nuru kat sini tuing3 ^-^

ini nuru!!! heeee ^-^

Monday, 12 September 2011

kisah raya nuru 5 = tradisi malam raya..meriam besi kg talang ;)

assalamualaikum kamoo semua hehehe...eh, korang penah main meriam? err..bukan meriam jiran sebelah umah korang tu..ni meriam adik beradik mercun jugak..cume pangkat dia besar cikit hehehhee...meriam nih ade dua family, family meriam besi dan family meriam buluh...tu yang aku tahu la...yang aku tak tahu, aku tak tahu la hahaha kot kot ade plak meriam plastik...adoiii naya la kalo main meriam plastik...ade yang kena buat pembedahan plastik la pas main tu hahahaha =P

untuk entri kisah raya aku yang nih, aku nak cite pasal tradisi kampung aku tiap kali nak raya...walaweiiii best derr...tradisi main meriam nih sejak zaman tok kadok lagi..tapi bukan meriam buluh tahu, kampung aku hebat sikit, dah moden, main meriam besi yang sekali tembak mahu gugur jantung limpa sume..eh tu macam dasyat sangat..ermmm aku rasa rumah batu 10 tingkat pon boleh runtuh errr...tak dasyat sangatkan? lalalalalala =P

start bulan pose memang budak budak kampung aku terutamanya yang dah akil baligh la, dah sebok dah buat persiapan nak mengebom kampung aku, semak samun hutan belantara sume dah siap tebas kasi clean and clear, batang batang besi paip yang besar gedabak tu la yang dijadikan meriam besinya, dah siap susun bersih sume, kabait siap ade yang sponser 1 lori lagi..nak mainnya malam raya tapi buat persediaan awal..memang dasyat persiapan diaorang, entah pose entah tak diaorang nih hua hua hua hua =P

so, kisah meriam nih akan di letopkan pada malam raya tepat pukul 12 tengah malam, kiranya dah masuk hari raya la tu kan, ha time tu la diaorang sume jadi pengebom berani mati..entah berapa ribu musuh ditumpaskan pon aku tak berjaya nak pastikan sebab pas main tu sume pakat tido tak sedar diri, hari raya pertama memang budak budak kampung aku tak beraya sangat, sebab malam raya sume pakat berjaga tengok kampung di bom, so hari raya pakat pengsan sume, raya kedua dan seterusnya barulah meriah sikit hahahha

cakap banyak pon tarak guna jom tengok gambar gambar nih..errr rase cam dah banyak cakap je hahhaha layannnnn

pandagan dari arah belakang..

pandangan dari arah depan

meriam nih main kat tengah tengah bendang

pelita 1 syawal

pengebom berani mati hahaha


ha..ape macam teruja tak? hehehe nak lebih teruja..tengok video nih plak...klik sini ok..aku tak dapat nak upload videonya sebab tenet tersangat laju dan laptop tetibe nak manje manje ngan aku huhhh grrr!!!!

so, kesimpulannya..kalo korang nak merasa hidup zaman jepon jajah negara kita dulu, moh le ke kampung teman nun di kampung talang hilir, kuala kangsar perak darul ridzuan..tapi malam raya je tau..malam lain takde hahahaha =P

entry tamat..ok baiiii ;)


p/s: aku penah sekali cucuh meriam nih raya tahun lepas...perghhh pekak setahun hahahaha =P

4 comments:

Bui Junaidi said...

wah..meriahnya sampai main meriam buluh..mesti bingit telinga kan..*_*

Pendamba Mawar said...

meriah gila..best nye....

http://pendambamawar.blogspot.com/2011/09/pelacur-esklusif-sahaja-pes.html

AlongUsop said...

makk aiii..

bukan sekadar paip dah ni.. hahahaha..


gamat satu kampung... :D

Angah Sempit said...

abis btg paip dowg curi nk bt meriam nie hhaaa..terer ar kg ko yea..kg ak just mein mrcun jer...klu maen mrian kne srbu ngn polis..line kg ak kn hangat skit ngn polis nie hahah

jom2 kita pegi pulau naminara ae amek tiket kat sini tuing3~~^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...